Μαθήματα υπολογιστών και τεχνολογίας - www.123neo.com

Αναζήτηση εντός του www.123neo.com: 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:Πολιτική απορρήτου- Privacy Policy

Μάθετε ΕΥΚΟΛΑ και ΔΩΡΕΑΝ ό,τι σας χρειάζεται για να δουλέψετε με υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές

 

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: (2) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ → Τι είναι ο υπολογιστής

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  
 
 

Τι είναι ο υπολογιστής

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μία συσκευή, η οποία είναι ικανή να αποθηκεύσει και να επεξεργαστεί πληροφορίες που έχουν τη μορφή αριθμών.

Κείμενα, εικόνες, ήχοι και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θέλουμε να επεξεργαστούμε με υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται σε μορφή αριθμών ή "ψηφίων". Η μορφή αυτή ονομάζεται ψηφιακή (digital).

Το σύστημα αριθμών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή είναι το δεκαδικό. Ονομάζεται έτσι γιατί αναπαριστά όλους τους αριθμούς χρησιμοποιώντας δέκα ψηφία, τα 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και 9.

Ένα άλλο σύστημα αριθμών που υπάρχει είναι το δυαδικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται έτσι γιατί αναπαριστά όλους τους αριθμούς χρησιμοποιώντας δύο μόνο ψηφία, το 0 και το 1.

Για παράδειγμα, ο αριθμός 3412 του δεκαδικού συστήματος, στο δυαδικό σύστημα γράφεται 110101010100 .

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή βασίζεται στο δυαδικό σύστημα αριθμών για τον εξής λόγο: το βασικό εξάρτημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή και όλων των σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών είναι το ολοκληρωμένο κύκλωμα (ή μικροεπεξεργαστής ή τσιπ ή μικροτσίπ).

chip chip

Ολοκληρωμένα κυκλώματα

Το μικροτσίπ είναι ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα το οποίο συμπυκνώνει σε πολύ μικρό μέγεθος ένα ολόκληρο κύκλωμα με χιλιάδες, εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια στοιχεία όπως δίοδοι, αντιστάσεις και - κυρίως - τρανζίστορ. Το τρανζίστορ είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί λειτουργεί ως διακόπτης, και ως τέτοιος έχει τις δύο γνωστές θέσεις λειτουργίας: ανοικτός και κλειστός. Οι δύο αυτές θέσεις αναπαριστούν τα ψηφία 0 και 1 του δυαδικού συστήματος αριθμών.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ομαδοποιούν τα 0 και 1 που αναπαριστώνται στα τρανζίστορ των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και σχηματίζουν τους δυαδικούς αριθμούς (όπως ο 110101010100) με τους οποίους εκφράζεται κάθε πληροφορία που έχουν μέσα τους.

Κάθε 0 και 1 ονομάζεται ψηφίο ή bit και συμβολίζεται με το μικρό γράμμα b.

Κάθε ομάδα ψηφίων που σχηματίζει ένα δυαδικό αριθμό ονομάζεται ψηφιολέξη ή byte και συμβολίζεται με το κεφαλαίο γράμμα Β.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι σημαντικές κυρίως για την μετάδοση και την αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων:

- Η ταχύτητα μετάδοσης ψηφιακών δεδομένων μετριέται με πολλαπλάσια της μονάδας bps (μπι-πι-ες), όπου bps σημαίνει bits per second δηλαδή μπιτς (ψηφία) ανά δευτερόλεπτο.

Έτσι με μία σύνδεση ίντερνετ 2 Mbps (μέγκα-μπι-πι-ες) η μέγιστη ταχύτητα με την οποία θα φτάνουν δεδομένα στον υπολογιστή μας θα είναι 2.000.000 ψηφία (0 ή 1) ανά δευτερόλεπτο.

- Ο όγκος ψηφιακών δεδομένων που χωράνε σε ένα μέσο αποθήκευσης μετριέται με bytes.

Για παράδειγμα ένας ψηφιακός δίσκος CD συνήθως χωράει 740 ΜΒ (megabytes - μεγκαμπάιτς) δεδομένων, δηλαδή 740.000.000 bytes, ενώ ένας ψηφιακός δίσκος DVD χωράει 4,7 GΒ (gigabytes - γιγαμπάιτς) δεδομένων, δηλαδή 4.700.000.000 bytes.

Τα πολλαπλάσια των μονάδων μέτρησης εκφράζονται με τα εξής προθέματα:

ΠΡΟΘΕΜΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
Kilo (κίλο) k επί 1.000
Mega (μέγα) M επί 1.000.000
Giga (γίγα) G επί 1.000.000.000
Tera (τέρα) T επί 1.000.000.000.000

Παράδειγμα: 1 kB - διαβάζεται "ένα κιλομπάιτ" - σημαίνει "ένα μπάιτ επί 1.000" δηλαδή χίλια μπάιτ. Άρα 1 kB είναι ίσο με 1.000 Β.

top of page