Μαθήματα υπολογιστών και τεχνολογίας - www.123neo.com

Αναζήτηση εντός του www.123neo.com:



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:



Πολιτική απορρήτου- Privacy Policy

Μάθετε ΕΥΚΟΛΑ και ΔΩΡΕΑΝ ό,τι σας χρειάζεται για να δουλέψετε με υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές

 

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: (3) ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  
 
 

3) ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Στο τμήμα αυτό του ιστοτόπου μας θα ασχοληθούμε με αυτή καθ' εαυτήν τη χρήση υπολογιστών και συγκεκριμένα με τη χρήση προσωπικών υπολογιστών, επιτραπέζιων ή φορητών (λάπτοπ), που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα "Windows 7" ή "Windows XP" της εταιρείας Microsoft. Τα λειτουργικά αυτά συστήματα είναι από τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως.

Πριν τα Windows 7 η Microsoft πωλούσε το λειτουργικό σύστημα Windows Vista, το οποίο είναι πολύ παρόμοιο με τα Windows 7.

Αν θυμάστε, εξετάσαμε τις έννοιες του λειτουργικού συστήματος, του προγράμματος, του αρχείου κ.λπ. στο κεφάλαιο "Πώς λειτουργεί ο υπολογιστής".

Για να χρησιμοποιήσουμε έναν υπολογιστή πρέπει πρώτα απ' όλα να ξέρουμε τη χρήση της διεπαφής υπολογιστή - χρήστη (user interface, UI) του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή. Πρέπει να ξέρουμε δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε (κυρίως με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι μας) για να εκτελέσουμε τις βασικές λειτουργίες, όπως άνοιγμα - σβήσιμο του υπολογιστή, ενεργοποίηση ("τρέξιμο") ενός προγράμματος, αντιγραφή - μετακίνηση - σβήσιμο αρχείων από τα αποθηκευτικά μέσα κ.λπ. Αυτό ακριβώς θα εξετάσουμε στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο "Πριν τα προγράμματα: Χρήση του λειτουργικού συστήματος Windows".

Ακολούθως θα εξετάσουμε τη χρήση των βασικών προγραμμάτων σε έναν τέτοιο υπολογιστή και συγκεκριμένα:

 

~ Θα εξετάσουμε τη χρήση επεξεργαστή κειμένου (word processor), με τον οποίο γράφουμε κείμενα, και λογιστικού φύλλου (spreadsheet), με το οποίο οργανώνουμε και επεξεργαζόμαστε αριθμητικά ή άλλα δεδομένα. Τα προγράμματα αυτά συνήθως ανήκουν σε πακέτα προγραμμάτων που ονομάζονται σουίτες γραφείου (office suites) ή σουίτες παραγωγικότητας (productivity suites). Τα κυριότερα τμήματα μιας σουίτας γραφείου είναι ένας επεξεργαστής κειμένου, ένα λογιστικό φύλλο και ένα πρόγραμμα παρουσιάσεων.

Στα δύο πρώτα είδη προγραμμάτων αναφερθήκαμε εν συντομία στο κεφάλαιο "Τι μπορώ να κάνω με έναν υπολογιστή".

Με τα προγράμματα παρουσίασης δημιουργούμε μια σειρά από εικόνες και κείμενα, τα οποία παρουσιάζουμε σε κοινό, το ένα μετά το άλλο, είτε στην οθόνη του υπολογιστή μας, είτε με προβολή σε μεγάλη οθόνη τοίχου, ενώ συγχρόνως τα σχολιάζουμε. Χρησιμοποιούνται σε διαλέξεις, παρουσιάσεις προϊόντων, διδασκαλία κ.λπ. Το προφανές πλεονέκτημά τους είναι ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε με ένα λάπτοπ και ένα μικρό προβολέα και να έχουμε μαζί μας εκατοντάδες ή χιλιάδες εικόνες και κείμενα για παρουσιάσεις και ομιλίες, τις οποίες μπορούμε να κάνουμε οπουδήποτε υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν οι συσκευές. Θα ήταν αδύνατο να μεταφέρουμε όλο αυτό το υλικό τυπωμένο σε χιλιάδες φύλλα χαρτιού μεγάλου μεγέθους, ώστε να μπορούμε να τα δείξουμε σε μεγάλο κοινό.

presentation 1

Παρουσίαση - ομιλία σε κοινό, με εικόνες τυπωμένες σε χαρτί

presentation 2

Παρουσίαση - ομιλία σε κοινό, με εικόνες από πρόγραμμα παρουσίασης ηλεκτρονικού υπολογιστή

Διαδεδομένη σουίτα γραφείου είναι η Microsoft Office που πωλείται από την εταιρεία Microsoft. Τα σχετικά προγράμματά της είναι τα εξής:

Επεξεργαστής κειμένου: Microsoft Word

Λογιστικό φύλλο: Microsoft Excel

Πρόγραμμα παρουσιάσεων: Microsoft Power Point

Διαδεδομένη δωρεάν σουίτα γραφείου είναι η Apache OpenOffice που μπορούμε να βρούμε στο σχετικό ιστότοπο www.openoffice.org . Η ελληνική έκδοση βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.openoffice.org/el/

 

~ Θα εξετάσουμε επίσης τη χρήση προγραμμάτων περιήγησης στο ίντερνετ (web browsers) στα οποία αναφερθήκαμε στο κεφάλαιο "Δίκτυα υπολογιστών και Ίντερνετ", καθώς και κάποιες δραστηριότητες στο ίντερνετ, όπως τη χρήση προγραμμάτων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter), τη δημιουργία ιστολογίων (blogs) κ.λπ.

 

~ Θα εξετάσουμε την επικοινωνία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email)

 

~ Θα εξετάσουμε την αποθήκευση και αναπαραγωγή μουσικής, φωτογραφιών και βίντεο σε υπολογιστή

 

~ Θα εξετάσουμε τέλος τη συμπίεση (ζιπάρισμα) αρχείων υπολογιστή

 

Οι γνώσεις που θα αποκτήσουμε από τα σχετικά κεφάλαια που θα ακολουθήσουν θα μας καταστήσουν ικανούς να χρησιμοποιούμε ολοκληρωμένα έναν προσωπικό υπολογιστή για δουλειά, διασκέδαση ή προσωπική οργάνωση.

top of page