Μαθήματα υπολογιστών και τεχνολογίας - www.123neo.com

Αναζήτηση εντός του www.123neo.com: 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:Πολιτική απορρήτου- Privacy Policy

Μάθετε ΕΥΚΟΛΑ και ΔΩΡΕΑΝ ό,τι σας χρειάζεται για να δουλέψετε με υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές

 

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: (2) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  
 
 

2) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ο οποίος προορίζεται για γενική χρήση από τους συνηθισμένους ανθρώπους ονομάζεται προσωπικός υπολογιστής. Στα αγγλικά ονομάζεται Personal Computer και από τα αρχικά αυτών των λέξεων έχει προκύψει ο όρος PC (πί - σί).

Οι συνηθισμένες μορφές προσωπικού υπολογιστή είναι οι εξής:

 

α) Ο επιτραπέζιος υπολογιστής - Desktop (ντέσκτοπ) computer

Έχει σχετικά μεγάλο όγκο και κατασκευάζεται για να εγκατασταθεί σε ένα γραφείο και να μην μετακινείται συχνά από εκεί. Τα διάφορα μέρη του (οθόνη, πληκτρολόγιο κ.λπ.) είναι ανεξάρτητες συσκευές.

desktop computer

Επιτραπέζιος υπολογιστής

 

β) Ο φορητός υπολογιστής -
Laptop (λάπτοπ) , Notebook (νόουτμπουκ) , Netbook (νέτμπουκ)

Είναι αυτόνομη συσκευή που μεταφέρεται εύκολα και λειτουργεί είτε με ρεύμα από πρίζα, είτε με επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Όλα τα μέρη του είναι ενσωματωμένα.

laptop

Φορητός υπολογιστής ("λάπτοπ" ή "νόουτμπουκ")

Έχει διάφορα μεγέθη, τα οποία περιγράφονται από τη διαγώνιο της οθόνης του. Τα μικρά μεγέθη, που μεταφέρονται πιο εύκολα, έχουν οθόνη με μήκος διαγωνίου από 12 έως 14 περίπου ίντσες.

screen diagonal size

Παράδειγμα οθόνης με μήκος διαγωνίου 12 ίντσες

Το πιο συνηθισμένο μέγεθος έχει οθόνη περίπου 15 ιντσών.
Τα μεγάλα μεγέθη, που μεταφέρονται λίγο πιο δύσκολα, έχουν οθόνη από 17 ίντσες και άνω και προορίζονται για να αντικαθιστούν τους επιτραπέζιους υπολογιστές.
Μία άλλη μορφή που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πολύ είναι τα netbook (νέτμπουκ). Αυτά είναι πολύ μικροί φορητοί υπολογιστές, με οθόνη από 7 έως 11 περίπου ίντσες. Έχουν περιορισμένες δυνατότητες συγκρινόμενα με τα λάπτοπ και προορίζονται κυρίως για περιήγηση στο ίντερνετ (εξ ου και η ονομασία νέτμπουκ).  

netbook on laptop

Νέτμπουκ επάνω σε λάπτοπ για σύγκριση μεγέθους
(Φωτογραφία από www.zieak.com )

 

γ) Τάμπλετ (Tablet PC)

Οι υπολογιστές "τάμπλετ" είναι μικρές συσκευές χωρίς πληκτρολόγιο και ποντίκι. Έχουν οθόνη αφής, δηλαδή οθόνη που αντιδρά στο άγγιγμα, και τους χρησιμοποιούμε αγγίζοντας την οθόνη ή σύροντας το δάχτυλό μας επάνω σε αυτήν. Για τον ίδιο σκοπό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γραφίδα (stylus) η οποία μοιάζει με στυλό.
Οι δυνατότητές τους συνήθως είναι παρόμοιες με των νέτμπουκ.

tablet pc

Υπολογιστής τάμπλετ (προσέξτε το μέγεθος σε σχέση με τα δύο κέρματα)

 

δ) Υπολογιστές παλάμης (Palmtop ή PDA - Personal Digital Assistant)
Έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphone - σμάρτφόουν)

Οι υπολογιστές παλάμης είναι πολύ μικροί υπολογιστές με οθόνη αφής. Πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990 ως "ηλεκτρονικές ατζέντες" (για τήρηση ημερολογίου με ραντεβού και τήρηση λίστας τηλεφώνων και άλλων πληροφοριών για γνωστούς και συνεργάτες).
Με την πάροδο των ετών, η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε στο πολύ μικρό τους μέγεθος να ενσωματωθεί και κινητό τηλέφωνο, οπότε προέκυψε το "έξυπνο κινητό τηλέφωνο" ή smartphone, το οποίο έχει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από τα απλά κινητά τηλέφωνα και μπορεί να εκτελέσει και άλλες λειτουργίες.

pda

Υπολογιστής παλάμης

top of page