Μαθήματα υπολογιστών και τεχνολογίας - www.123neo.com

Αναζήτηση εντός του www.123neo.com: 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:Πολιτική απορρήτου- Privacy Policy

Μάθετε ΕΥΚΟΛΑ και ΔΩΡΕΑΝ ό,τι σας χρειάζεται για να δουλέψετε με υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές

 

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: (2) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ → Τι μπορώ να κάνω με έναν υπολογιστή

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  
 
 

Τι μπορώ να κάνω με έναν υπολογιστή

Μερικές μόνο από τις συνηθισμένες χρήσεις ενός υπολογιστή περιγράφονται παρακάτω:

 

- Εύκολη συγγραφή κειμένων με ευπαρουσίαστη και σύνθετη μορφή

Με έναν προσωπικό υπολογιστή μπορούμε να γράψουμε μεγάλα κείμενα με ευκολία απείρως μεγαλύτερη από αυτήν μιας γραφομηχανής. Ο λόγος γι αυτό είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο κείμενο όπως μετακίνηση ολόκληρων τμημάτων σε άλλο σημείο του κειμένου, διαγραφές, προσθήκες, αυτόματη εύρεση και αντικατάσταση λέξεων κ.λπ. Σε χειρόγραφα ή σε δακτυλογραφημένα φύλλα χαρτιού τέτοιες αλλαγές είναι αδύνατον να γίνουν χωρίς να ξαναγραφτούν τουλάχιστον ορισμένα φύλλα χαρτιού (αν όχι όλα).

Επιπλέον οι προσωπικοί υπολογιστές και οι εκτυπωτές έδωσαν τη δυνατότητα στον απλό άνθρωπο να δημιουργήσει έντυπα με ευπαρουσίαστη και σύνθετη μορφή, τα οποία παλιότερα μόνο σε ένα τυπογραφείο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Η εργασία αυτή ονομάζεται desktop publishing ή επιτραπέζια τυπογραφία.

desktop poublishing

Παράδειγμα δημιουργίας σύνθετου εντύπου από τον ιστότοπο του ελεύθερου προγράμματος επιτραπέζιας τυπογραφίας Scribus (http://scribus.net)

 

- Καταγραφή και οργάνωση αριθμητικών στοιχείων σε πίνακες

Με τα προγράμματα λογιστικών φύλλων (spreadsheets) τα οποία θα εξετάσουμε παρακάτω, μπορούμε να καταγράψουμε και να επεξεργαστούμε αριθμητικά ή άλλα δεδομένα.

spreadsheet example

Ένα απλoϊκό παράδειγμα καταγραφής αριθμητικών δεδομένων σε λογιστικό φύλλο, με το οποίο εκτελούμε πράξεις μεταξύ των δεδομένων (π.χ. προσθέσεις)

 

- Αποθήκευση και αναπαραγωγή μουσικής και ταινιών

Στα αποθηκευτικά μέσα ενός προσωπικού υπολογιστή μπορούμε να αποθηκεύσουμε μεγάλο αριθμό μουσικών κομματιών και ταινιών. Για παράδειγμα, πολλά από τα μουσικά μας CD μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε μορφή τέτοια που θα αποθηκευτεί στο σκληρό δίσκο του φορητού μας υπολογιστή έτσι ώστε να τα έχουμε μαζί μας για να τα ακούμε όπου κι αν βρισκόμαστε.

 

- Αποθήκευση και προβολή ψηφιακών φωτογραφιών

Στον υπολογιστή μας μπορούμε να αποθηκεύσουμε μεγάλο αριθμό ψηφιακών φωτογραφιών. Στο σκληρό μας δίσκο μπορούν να βρίσκονται αρχειοθετημένες χιλιάδες φωτογραφίες οι οποίες, αν ήταν τυπωμένες, θα κατελάμβαναν με τα άλμπουμ τους πολλά ράφια μιας βιβλιοθήκης.

 

-Επικοινωνία και πληροφόρηση μέσω του Διαδικτύου (Internet)

Το ίντερνετ, το οποίο από πολλούς θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του ανθρώπου, συνδέει δισεκατομμύρια υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο και μεταφέρει πληροφορίες μεταξύ τους με απίστευτη ταχύτητα. Το ίντερνετ μας προσφέρει:

~ Ενημέρωση, με ταχύτατη και συνεχή ροή ειδήσεων προς τον υπολογιστή μας

~ Πληροφόρηση και εκπαίδευση, με εξεύρεση πληροφοριών σχεδόν για οποιοδήποτε θέμα μας ενδιαφέρει

~ Επικοινωνία, με αστραπιαία μεταφορά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και με βιντεοκλήσεις που μεταφέρουν εικόνα και ήχο, χωρίς κανένα κόστος

~ Επαφή με ανθρώπους ή οργανισμούς, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter

 

-Ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων (e-books)

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει δημιουργηθεί μια νέα μορφή βιβλίου, το ψηφιακό βιβλίο (e-book), το οποίο είναι κείμενο αποθηκευμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή οποιασδήποτε μορφής. Συνήθως διαβάζουμε ψηφιακά βιβλία σε φορητές συσκευές, όπως προηγμένα κινητά τηλέφωνα smartphones ή υπολογιστές τάμπλετ. Μέσα σε μία τέτοια συσκευή μπορούμε να έχουμε αποθηκευμένα δεκάδες ή εκατοντάδες βιβλία, στα οποία έχουμε πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή.

ebook reader

Υπολογιστής τάμπλετ για ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων (e-book reader)

top of page